16 Mayıs 2016 Pazartesi

ZEN YOLU TASAVVUF YOLU

 

“Zihin yanlış anlayış demektir. Zihin sizin önyargılar taşımanız manasına gelir. Bu dünya gerçekte var olan değil, zihnimizdekilerin izdüşümünü gördüğümüz bir dünyadır. Zihin bir engeldir. Görmenize, hissetmenize, bilmenize, anlamanıza izin vermez. Zihin yanlış anlamalara neden olur. O tüm bozulmanın kaynağıdır. Onu bir kenara koymadıkça gerçek anlayış ortaya çıkmaz. Anlayış zihnin olmadığı durumdur. Meditasyon bu durumdan ibarettir.Meditasyon zihni bir kenara koyma sanatıdır. Zihnin müdahalesine izin vermemektir. Zihnin gerçekle aramıza girmesine izin vermemektir. Anlama, meditasyonun bir yan ürünüdür. Yanlış anlayış ise, zihnin gölgesidir.

     İnsan yaşamı için iki yol vardır. Birincisi bir zihin gibi yaşamak, ikincisi meditasyon gibi yaşamak. Eğer zihin gibi yaşarsanız yanlış anlayış içerisinde olursunuz. Zaten çevrenizdeki milyonlarca insan zihniyle anlıyor.

    Hiçbir zaman gerçeğe ne yaptığının, onu nasıl çarpıttığının, onu nasıl sürekli inkar ettiğinin farkında olmadan. Zihninizden bilgi almak yerine, onun nasıl engelleyici bir işlev olduğunu görün. Zihinsizlik sonsuz genişliktedir. Muazzam uzay gibidir. O boştur, berraktır, aydınlıktır, şeffaftır.

    Fakat hepimiz önyargılarımızla yaşıyoruz. Geçmişimiz, hayatımızı yönlendiriyor. Bize ne söylendiyse onu tekrar ediyoruz. Bize ne söylendiyse onu çocuklarımıza söyleyeceğiz. Bu durum hastalıkların nesilden nesile aktarımı gibidir. Geçmiş ölüdür, geçmişi taşımak kendini öldürmektir.

    "Şu anda yaşamak", gerçekten canlı olmanın ve gerçekle uyum içinde olmanın tek yoludur. Tanrı daima şu anın içerisindedir, ne geçmişte ne de gelecekte. Zihinsizlik durumu şu anı yaşayabilir, zihin ise hiçbir zaman şu anı yaşayamaz. Bu durumu deneyebilirsiniz. Her düşüncenin nereden geldiğine bakın. Ya geçmişe aittir, ya da gelecekle ilgili arzularınıza.

    İlk önce ikiyüzlülüğü açıkça görün. Onu gözlemleyin. Tüm inceliklerini, tüm mekanizmasını. Derinine inin. Böylece onun farkına varacaksınız. Başka bir şey yapmanıza gerek kalmayacak. Bir şey yaparsanız baskı yaratırsınız. Uyanıklığın mucizesi, yanlış olanı fark ederek onu durdurmak ve doğru olanı fark ederek onu parçanız haline getirmektir. Uyanıklık dünyadaki en simyasal fenomendir. Bundan böyle daha fazla uyanık ol. Her hareketini, her düşünceni, her rüyanı izle, bir şey yapmak için acele etme. Sadece izle, içinde neler olduğunu kaydet. Hayatı nasıl yaşıyorsun, izle. Yavaş bir şekilde değişimin kendi kendine gerçekleştiğini fark edeceksin. Değişimin gerçekleşmesi, onun kendi güzelliğinin sonucudur."

ZEN YOLU TASAVVUF YOLU
Kendi Özünü Görmek Gönül Gözünü Açmak
OSHO

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder